Opera în contextul contemporan al spațiului estic

 • Rusia
 • 0
 • 405 Views
 • 16 November 2016

Din punct de vedere cultural Federația Rusă reprezintă un etalon ce s-a impus pas cu pas în viața socială a Europei atât în plan literar cât și în plan muzical. Referindu-mă strict la muzica de operă, Teatrul Balșoi (Teatrul Mare) este încă o legendă, sub egida căruia și-au dat concursul nume de neuitat în istorie ca Feodor Șaliapin, Galina Visnevskaya, Olga Borodina, Maria Guleghina și mulți alții.

 Am ales să încep prin a pomeni de acesta deoarece de-a lungul timpului a fost inima vieții muzicale din Rusia, locul unde cei mai mari artiști ruși ai tuturor vremurilor și-au făcut ucenicia și de unde au plecat spre alte scene consacrate.

 Printre caracteristicile vocale ale cântăreților ruși se remacă o serie de particularități timbrale influențate în principal de climă. Referindu-mă strict la latura fiziologică a aparatului vocal, majoritatea vocilor de referință se remarcă printr-o culoare sumbră, pe suportului unei organicități robuste, timbrate de un soi de catifea armonică ce învăluie simțurile ascultătorului.

 În plan interpretativ însă, societatea și spiritualitatea rusească își face și ea simțită prezența prin contraste și extreme ce parcă mă duc cu gândul la imaginile lui Dostoievski, cel care nu umbla cu jumătăți de măsură. Transpus în plan muzical, un forte rusesc este un adevărat fortissimo, iar trecerea de la acesta la un piano expresiv se face deseori subito, brusc, după acumulări de expresie treptate, dar în același timp foarte intense.

 Această tendință înnăscută, dar în aceeași măsură dobândită din educație își face simțită prezența printr-un cânt dominat de o adevărată teorie a afectelor, pe baza unei tehnici vocale solide, robuste, marcate de proiectarea vocii în mască pe suportul unei coloane de aer de mari dimensiuni.  Cu ajutorul acesteia se pot realiza efectele dinamice speciale, ce sunt întâlnite la tot pasul în cadrul unei interpretări rusești, dar și mai pregnant în cazul lucrărilor în limba maternă. Prin intermediul vocalelor lungi și moi, aceasta pune la dispoziție mijloacele realizării unei paste vocale, a unui legato expresiv dificil de realizat în limba germană, spre exemplu.

Pe baza acestei scurte descrieri a tehnicii și expresivității rusești este foarte ușor de înțeles și explicat motivul pentru care aceștia sunt din ce în ce mai căutați în teatrele de operă din întreaga Europa, dar în special în zonă germană : Austria, Germania, Elveția.

 Printre cei mai cunoscuți soliști ruși ai ultimilor ani se numără Dimitri Hvorostovski, Anna Netrebko, Aida Garifulina, Olga Peretiatko, Julia Lejneva, fiecare evidențiindu-se printr-un stil propriu, dublat de vocile cu o timbralitate inconfundabilă.

 O oarecare migrație a cântăreților de operă ruși preponderent în spațiul german a început după anii ’90 și se datorează atât regimului politic, dar și nivelului de trai. Deși există o tendință de modernizare, de aducere a teatrului de operă în contemporan, cântăreții nemaibucurandu-se de reputația și respectul din secolul trecut, există încă o diferență foarte mare de onorariu, de până la  cinci  – șase ori între soliștii din spațiul estic și cei din vest.

 Din cauza acestui aspect, cântăreții din țările cu nivel de trai relativ scăzut, influențate de Federația Rusă reprezintă al un potențial foarte ridicat pe piață de muncă din vest, onorariile percepute de aceștia, cu excepția numelor consacrate, fiind la început mai mici.

 Sigur că și aici trebuie explicată diferența dintre organizarea internă a majorității teatrelor din est (structurate în sistem de repertoriu curent și spectacole lunare, cu soliști angajați să cânte toate rolurile din repertoriul teatrului, potrivite tipului de voce și plătiți cu o sumă fixă lunar) față de cele care lucrează prin intermediul agențiilor de impresariat și organizează spectacole în sistem de proiect – „teatrele staggione”, unde soliștii sunt angajați strict pentru rolul pe care îl interpretează în fiecare spectacol în parte și plătiți ca atare.

 De aici apare și diferența destul de mare de onorariu, în ambele cazuri de organizare a teatrelor, acestea fiind adaptate nivelului de trăi. Ca atare, perseverența și motivația unui tânăr cantăreț de a accede la un post de solist în spațiul vestic, sau cu atât mai mult, de a fi reprezentat de o agenție de renume prin intermediul căreia ar putea obține roluri în sistem de proiect este mult mai mare.

 Și cum succesul se bazează atât pe talent, dar într-o foarte mare măsură pe muncă, trebuie remarcat faptul că soliștii din spațiul rus au fost apreciați pentru rezultate deosebite datorate perseverenței acestora, provenită probabil tot din educație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
1 + 24 =


Identitatea europeană, asiatică sau eurasiatică a Rusiei. Discursuri intelectuale, teorii speculative și luări de poziție ideologice

 • 0
 • 155 Views
 • 6 November 2017

Problema filiației culturale multiple a identității rusești a reprezentat de-a lungul ultimelor trei secole și ceva o constantă a preocupărilor elitelor din Rusia, cunoscând un reviriment alimentat ideologic și politic în deceniile de după destrămarea Uniunii Sovietice și rămânând extrem de actuală în cea mai strictă contemporaneitate. În discursul acestor elite problema identității rusești lua inevitabil în considerare raportarea Rusiei la genomul cultural și ins

citește mai mult

The Revolution at 100, Stalin’s Terror at 80, Russia at 27

 • 0
 • 150 Views
 • 4 November 2017

 The Russian Government hoped nobody would notice, and sure enough, most of you did not. The 80th anniversary of the order that began the ‘Great Terror’ was ignored for lavish celebrations of Naval Day. In addition, the unveiling of the ‘Wall of Sorrows’ was ignored due to the release of Matilda.

As President Vladimir Putin stood at a podium in St. Petersburg earlier this year speaking of the high morals and professi

citește mai mult

Matilda: what was all the fuss about?

 • 0
 • 248 Views
 • 30 October 2017

So there I was, opening night of the most controversial film of the year. I paid my 370 rubles for a ticket to see the much anticipated Matilda: secret of the Romanov house. As I walked in, I noticed two police officers; not the norm for any Russian cinema, and they were also there when I left. It turns out nobody wanted a scene caused so it was just a precaution.

As the theatre filled up, I noticed something about the

citește mai mult

Azerbaidjanul, petrolul și românii

 • 0
 • 751 Views
 • 7 October 2016

Întotdeauna, statele sunt nevoite să își apere poziția pe marea tablă a geopoliticii, uitându-se cu grijă la vecini, dar și la puterile regionale. Această regulă presupune nu doar poziția ofensivă, ci și valorificare atuurilor, astfel încât să devină piese care contează pe „câmpul de analiză”, iar nu elemente neglijabile, care sunt măturate dintr-o dată de cei ce au suficientă putere să mânuiască piesele.

Caucazul, ca regiune geopolitică, nu face nici ea excepție

citește mai mult

1025 de ani de ortodoxie la Nipru și Volga

 • 0
 • 847 Views
 • 7 October 2016

De curând s-a sărbătorit un eveniment istoric, care a avut anumite consecințe pe scena politicii regionale: 1025 de la momentul în care prințul Vladimir al Kievului a dat ordin ca întreaga populație a statului pe care îl conducea să se boteze în rit ortodox.

Operațiunea a reușit cumva, deși o lungă perioadă au coexistat și credințele păgâne în anumiți zei ai pădurii, ceea ce nu este surprinzător, deoarece nu se poate realiza în

citește mai mult

Ucraina și Rusia, despărțire veșnică?

 • 0
 • 916 Views
 • 7 October 2016

De câteva zile, s-au încheiat întrecerile sportive de la Soci, care au prilejuit o confruntare largă sub aspect imagologic între „unii” și „alții”, cu fotografii, filmulețe, glume și știri mai mult sau mai puțin inventate, dar care au atras atenția unui fapt: 2014 nu este un an calm și în mod cert va crea multe probleme.

Motivele reale sunt legate, în principal, de istoria ultimelor două secole, dar și de realitățile anului 201

citește mai mult

Coreea: calcule și efecte

 • 1
 • 210 Views
 • 17 September 2017

Pe 9 martie 2017 scriam despre criza din peninsula Coreea câteva opinii  http://adevarul.ro/international/in-lume/coreea-nord-ecuatia-geopolitica-scurt-issim-1_58c122ad5ab6550cb82913f9/index.html , iar ultimul paragraf era acesta: „Contextul personal al liderului nord-coreean face să fie astăzi mai probabilă o criză acută aici, d

citește mai mult

The Left’s Elusive Message: Old hats are still old, the Anglo-American case (part II)

 • 0
 • 166 Views
 • 12 September 2017

The phrase ‘old hat’, as one would expect, means something that is tediously familiar or outdated. Yet, walking through Shoreditch or Brooklyn, old hats seem stylish. What the owners of such hats probably aren’t willing to admit is that they paid around five times what the original owner did. This could be a metaphor for the political climate in the US and UK today.

Last week I wrote about who the left in British and American p

citește mai mult

The Left’s Elusive Voters: The Anglo – American Case

 • 0
 • 156 Views
 • 3 September 2017

Anyone paying attention to the US Senate race in 2018 will know the Democrats have a huge problem on their hands; most seats up for reelection are not just held by Democrat incumbents, they are in states that Donald Trump carried by large margins.

Across the pond this summer, those paying attention (who are not die hard Jeremy Corbyn fans) can also point to why Labour lost; they didn’t talk to the middle classes or what I senti

citește mai mult