In Memoriam ZBIGNIEW BRZEZINSKI

 • ORIENTUL EXTINS
 • 0
 • 10132 Views
 • 13 June 2017

Era anul 1996 şi am fost selectat în grupul de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca care urma să-şi desfăşoare practica de studiu la Parlamentul României. Proiectul de cercetare pentru care optasem se axa pe cooperarea transfrontalieră / euroregională. În consecinţă, am fost repartizat la Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor din România.

Bucureştiul ne primise cu braţele deschise. În primele zile de la Parlament întreaga grupă de tineri cercetători fusese repartizată într-un birou care era destinat relaţiei românilor de pretutindeni. Parlamentul României abia începuse să înţeleagă problema diasporei româneşti şi în acest birou gol, dar care dispunea de o semnificaţie simbolică specială, noi, studenţii, descoperisem spiritul de echipă şi locaţia strategică în care trebuia să ne desfăşurăm activitatea timp de o lună. Aici trebuie să precizez că un rol aparte îl avusese profesorul nostru de la facultate, dl. Cătălin Baba, care ne deschidea uşile Parlamentului României şi ne introducea în birourile politicienilor români, care gestionau viaţa politică a ţării.

 În primele două zile avusesem întâlniri cu Mircea Ciumara, vicepreşedintele Camerei, și cu Victor Boştinaru, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor. Două persoane care ne-au insuflat încredere şi au răspuns tuturor întrebărilor noastre. Deputatul Victor Boştinaru ne-a exemplificat cazurile dificile de politică externă şi ne-a ajutat pe întreaga durată a stagiului nostru de practică, fiindu-ne aproape, alături de experţii comisiei. Ulterior ne-am deplasat la Ministerul Afacerilor Externe al României unde am conversat cu reprezentanţii şi experţii din cadrul ministerului, aceștia consultându-ne pe subiectele de actualitate, în special pe cele care prezentau interes pentru proiectele noastre de cercetare.

Într-un târziu îl cunoscusem pe deputatul Iftene Pop, secretarul Comisiei de politică externă, un om elegant şi sobru, sensibil la problemele României şi a românilor de pretutindeni. Unul dintre principalii experţi ai comisiei, dl Adrian M. îmi vorbise cu delicateţe despre domnul Iftene Pop şi îi întrebasem mai apoi pe doi vechi prieteni – Ilie Ghioc şi Gheorghe Gavrilă Copil – şi ei îmi vorbiseră cu multă dragoste şi respect despre acesta. Într-adevăr, deputatul Iftene Pop avea să mă impresioneze de la prima întrevedere şi să-mi fie o sursă de informaţii inestimabile în viitor. Îmi oferise câteva cărţi de-ale sale: „Voisinage et bon voisinage en droit international” (Vecinătate şi buna Vecinătate în dreptul internaţional) şi „Basarabia la răscruce”. Nu în ultimul rând, Iftene Pop avea să-mi fie un „ghid” în studiul geopoliticii şi un formator indirect, prin intermediul cărţilor sale, care educă spiritul critic şi insuflă dragostea pentru geopolitică. Din cărţile lui Iftene Pop aveam să aflu pentru prima dată de marele specialist în geopolitică globală Zbigniew Brzezinski. Brzezinski atenţiona, chiar şi din cărţile lui Iftene Pop, asupra naivităţii occidentalilor faţă de Rusia, inclusiv în subiectul armelor nucleare de pe teritoriul său, afirmând că în această chestiune Occidentul devenise aliatul Rusiei. Pentru că economic, Occidentul, în perioada anilor 1990 – 2000 ajutase Rusia mai mult decât pe fostele state exsovietice. În anul 1992 Fondul Monetar Internaţional alocase 23 mld. de dolari pentru Rusia şi 20 mld. de dolari pentru restul statelor  ex-sovietice.În anul 1993 G – 7 proiectase 28 mld. de dolari pentru Rusia, celelalte state exsovietice fiind ignorate în totalitate (Z.Brzezinski, Premature Partnership, Foreign Affairs, ian-feb. 1994, p. 70, în Iftene Pop, Basarabia la răscruce).

La fel, ilustrul geostrateg american afirma că „lărgirea spre Est, adică spre România, în accepţiunea ei întreagă, a Europei Unite, a Uniunii Europene Occidentale, care presupune şi extinderea unor măsuri de securitate, dar mai ales extinderea NATO, sunt factori strategici de bun augur. Decizia este luată. Este doar o chestiune de timp. Problema e „când şi cum” (Z. Brzezinski, A Plan For Europe, Foreign Affairs, ian-feb. 1995, p. 26 – 42, în Iftene Pop, Basarabia la răscruce).

Şi ajungem astăzi la ceea ce reiterează şi actualul preşedinte american Donald Trump, care confirmă că politica americană pentru Europa Centrală şi de Est nu se modifică de la o zi la alta. Zbigniew Brzezinski o spune tranşant încă în anul 1995, în articolul A Plan For Europe, în prestigioasa revistă de politică externă „Foreign Affairs”, în ianuarie-februarie 1995, la pagina 28: „Orice ameninţare la adresa ţărilor est-europene … va fi considerată ca o ameninţare la adresa SUA”. În același mod se exprima şi Şeful Statelor Majore Reunite ale Armatei Americane, sau fostul vicepreşedinte al SUA Al Gore, care afirma că „securitatea acestor state care sunt între Europa Occidentală şi Rusia afectează securitatea Americii”.

Să nu uităm că Zbiegniew Brzezinski a fost printre cele mai critice voci la adresa ingerinţei Rusiei în afacerile Republicii Moldova şi a condamnat actul de agresiune şi strategia rusă de a provoca un conflict în regiune care a avut ca scop zădărnicirea Unirii Republicii Moldova cu România: „Un avan-test al acestei stări periculoase a fost cel din Moldova, în primăvara lui 1992, când discuţiilor despre unirea Moldovei cu  România li s-au răspuns prin mişcarea separatistă a minorităţii ruse din regiunea Transnistria. Când forţele guvernamentale moldoveneşti au fost trimise în zonă, ele s-au trezit că se luptă nu numai cu ruşii locali, dar şi cu elementele Armatei a 14-a, întărite cu un număr necunoscut de cazaci veniţi din diferite părţi ale Rusiei însăşi” (Z. Brzezinski, Premature Partnership, Foreign Affairs, ian – feb. 1994, p. 72).

La 26 mai 2017, politologul de renume mondială Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Jimmy Carter, s-a stins din viaţă la vârsta de 89 de ani. Însă lumea liberă şi cei care l-au preţuit pe durata vieţii sale îi vor rămâne recunoscători pentru inteligenţa şi proiectele sale geopolitice de a oferi şanse pentru naţiunile ameninţate de teroare şi tiranie să-şi regăsească un viitor mai sigur şi mai promiţător. Zbigniew Brzezinski a fost un politolog american cu origini poloneze, est-europene, aidoma românilor. Zbigniew Brzezinski a fost un mare prieten al românilor şi României, ca mulţi alţi polonezi români, americani sau chiar din Polonia.

Adeseori sunt nostalgic şi aventura „parlamentară” din studenţie îmi reaminteşte că uneori se cere să fii puţin implicat în ceea ce-ţi propui să realizezi. În anul 1996, în această vară, comunităţile din SUA au depus un memoriu şi sesizări la Parlamentul României şi eu, ca stagiar la Parlamentul României, am fost cel care am plasat pentru prima dată în cutiile poştale dosarul comunităţii româneşti din SUA. Fusese o după amiază istovitoare şi aplicarea dosarului românilor americani ajunsese la deputaţi. Meritase efortul, chiar dacă fusesem un anonim care îşi asumase această muncă de rutină. Îmi imaginez că Brzezinski a mişcat continuu lucrurile şi astfel îl descoperim astăzi – mereu implicat şi sensibil – pentru o lume liberă şi implicit pentru o Românie reîntregită şi liberă.

Indiscutabil, România a pierdut un prieten bun şi drag.

 

Textul ne-a fost oferit de către autor, căruia îi mulțumim și pe această cale. A fost adus la cunoștință publică mai întâi aici :  http://www.napocanews.ro/2017/06/in-memoriam-zbigniew-brzezinski.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Russian Leadership Changes: How it was, is and how it might be

 • 0
 • 199 Views
 • 3 January 2022

Now that 2022 is finally here, it means Russia’s next presidential election is just two years away. The way has been paved for Vladimir Putin to run again if he chooses. The will he/won’t he? question is a favourite of pundits as is speculation of a potential or likely successor. Russia’s next leader will be immensely consequential, as will the time when he or she takes over.

It’s certainly possible that by the end of t

citește mai mult

Researchers from Six Countries Discussed the Challenges for International Psychological Security in the Context of the Use of Artificial Intelligence

 • 0
 • 22768 Views
 • 23 November 2020

On 12 November 2020, a panel discussion "Artificial Intelligence and International Psychological Security: Theoretical and Practical Implications" was held at St. Petersburg State University as part of the international conference "Strategic Communications in Business and Politics" (STRATCOM-2020).

The discussion was moderated by Konstantin Pantserev – DSc in Political Sciences, Professor of the St. Petersburg State University,

citește mai mult

AVENUES FOR A WAY-OUT FROM RUSSIA – EU STALEMATE

 • 0
 • 11407 Views
 • 2 July 2020

PASHENTSEV, EVGENY (ED.), 2020.  STRATEGIC COMMUNICATION IN EU-RUSSIA RELATIONS.  PALGRAVE MACMILLAN

This book  , edited by Evgeny Pashentsev, brings together a series of chapters written by Russian and non-Russian scholars

citește mai mult

Azebaijan, cheia geostrategică a Asiei Centrale

 • 0
 • 19750 Views
 • 13 February 2018

După destrămarea URSS, Azerbaijanul a fost statul ex-sovietic care alături de    republicile Baltice a avut o dezvoltare constantă și durabilă. Desigur, aici pot fi adresate unele critici regimului de la Baku cu privire la democrație, care în opinia multor analiști este doar mimată la Baku. Însă faptul adevărat este că acest stat a reușit să își gestioneze eficient resursele de care dispune pentru a deveni o societate prosperă. I se atribuie Azerbaijanului etichet

citește mai mult

What Can Democrats Learn From Alabama’s Doug Jones?

 • 0
 • 12561 Views
 • 30 November 2017

In ordinary circumstances, Doug Jones would already be preparing to move to Washington DC. The former prosecutor famous for convicting KKK members for a church bombing is up against gay bashing, God and gun lovin’, twice kicked out of elected office, Judge Roy Moore. A man who has eight accusers of sexual assault, all of whom were underage at the time of the allegations.

Yet, if one looks at all the recent polls, they show a ti

citește mai mult

Azerbaidjanul, petrolul și românii

 • 0
 • 12373 Views
 • 7 October 2016

Întotdeauna, statele sunt nevoite să își apere poziția pe marea tablă a geopoliticii, uitându-se cu grijă la vecini, dar și la puterile regionale. Această regulă presupune nu doar poziția ofensivă, ci și valorificare atuurilor, astfel încât să devină piese care contează pe „câmpul de analiză”, iar nu elemente neglijabile, care sunt măturate dintr-o dată de cei ce au suficientă putere să mânuiască piesele.

Caucazul, ca regiune geopolitică, nu face nici ea excepție

citește mai mult

The US Strategic Provocations before and during the Olympic Games: The Stakes Are Growing

 • 0
 • 89 Views
 • 16 January 2022

Introduction. To make your foe act in a definite way through the planned escalation of events, thereby making him lose his position and his tangible and intangible assets – that is the essence of any international provocation. In history, one can find many examples of strategic provocations with long term goals and, very often, grave and long-term international consequences. The Gulf of Tonkin incident in August 1964 – where a North Vietnamese to

citește mai mult

Experts on the Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges to International Psychological Security (part III)

 • 0
 • 129 Views
 • 28 December 2021

The Questionnaire for Experts “Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges to Psychological Security”

 This questionnaire is a part of the research project “Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges to Psychological Security in Northeast Asia” funded by the Russian Foundation for Basic Research and the Vietnam Academy of Social Sciences, project number 21-514-92001. citește mai mult

Experts on the Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges to International Psychological Security (part II)

 • 0
 • 163 Views
 • 17 December 2021

 1. Which of the threats to international psychological security caused by the malicious use of artificial intelligence do you consider the most relevant for your country?

  Vian Bakir and Andrew McStay Surreptitious influencing via psychological manipulation on social media is a real threat in the UK. In the 2016 “Brexit” referendum on whether or not to leave the European Union, Cambridge Analytica offe

citește mai mult