Europa visurilor, a idealurilor și a nerăbdării

  • ORIENTUL EXTINS
  • 0
  • 10583 Views
  • 12 March 2017

O Europa atât de unită, cum este Uniunea Europeană astăzi, nu a fost posibilă niciodată în întreaga istorie de mii de ani.

Grecii au marcat viața din Europa, în jurul Mării Mediterane, așa cum în mare parte au făcut-o și romanii (incluzând și părți din nordul Africii). Civilizație prin forță. Divide et impera.

Europenii perioadei medievale s-au războit și au fărâmițat imperii și state, s-au dușmănit chiar și atunci când otomanii îi cucereau provincie cu provincie. Ciocnirea civilizațiilor. Imigranții nu aduceau cultură, dar o tolerau pe a celor cuceriți.

Marile puteri europene (Spania, Franța, Portugalia, Olanda și Anglia) își dezvoltă în perioada Renașterii apetitul pentru colonizare. Resurse, lupte, distrugeri, cultură și civilizație.

Napoleon, prin comportamentul său războinic, dar reformist, nemulțumește imperiile și pentru a-l pedepsi pe el și pe Franța, europenii, la îndemnul țarului rus, crează Sfânta Alianță. Iluminism, dezvoltare, elite, interese și diplomație.

Primul război mondial este rezultatul unei false percepții a pericolului și o cursă a înarmărilor între Anglia și Germania. Rezultatul este marcat de un imens număr de victime umane, o criză economică și apariția salvatorului Europei, Statele Unite ale Americii.

Cel de al doilea război mondial este rodul egoismului cu care aliații au tratat Germania. Prea mari, prea rapide și prea asupritoare au fost solicitările pentru despăgubirile de război. Nemulțumirea și frustrările populației germane au creat spațiul pentru naționalism.

Rezultatul războiului este o pace rece. SUA iau locul Marii Britanii pe mări și oceane. Planul Marshall este primul pas în globalizare. URSS trage o cortină de fier pe mijlocul continentului. Nefericirea unora devine fericirea altora. Cursa înarmărilor și-a recucerit locul.

Europa gândește în termeni de pace. Se caută a controla resursele războiului din interior, oțelul. Occidentală, Europa își crează mecanismele pentru prosperitate. De securitate se ocupă America, pentru că are interese. Economia globalizată o avantajează.

Sfârșit de secol XX. Lumea crede că nu vor mai fi războaie. SUA li se cere și ele acceptă rolul de jandarm mondial. În Europa este pace, Rusia este slabă, așa că centrul de greutate este Orientul Mijlociu și China.

America declanșează răboaie pentru democrație. O pot face pentru că ei sunt departe și protejați de oceane.

Europa privește și își asumă rolul de soft-power. Țările din fostul bloc comunist devin membrii NATO și UE și se manifestă tot mai mult ca suporteri ai SUA.

Europa crizelor. PIGS-ul (Portugalia, Italia, Grecia, Spania) este în criză financiară, criză venită pe rețetă americană. Germania crește economic, politic, diplomatic și dialoghează cu Rusia (cea slabă la început și cea rebelă astăzi). Rusia are strategia țărilor sărace – resurse contra tehnologie. Germaniei îi convine.

Războaiele nu sunt în Europa. Au fost în Balcani, dar acum sunt în Orient. Europenii nu înțeleg cum ar putea fi afectați și de aceea nu critică politicile americane.

Apar efectele războaielor, teorism, imigrație, neînțelegeri între europeni. Rusia devine mai puternică. Pune condiții pentru buffer zone. Vrea ca Ucraina să stea în sfera sa de influență. Europenii joacă pe altă variantă. Rusia câștigă și ia Crimeea. Rusia este pedepsită. Nu toți europenii sunt de acord. Rusia construiește North Stream pentru binele Germaniei. Polonia se simte amenințată, dar nimeni nu o ascultă.

Europa păcii a devenit Europa conflictelor. Marea Britanie a părăsit UE. SUA nu mai vor  o Europă unită. Rusia nici atât.

Domnul Junker jonglează cu proiecte și idei ciudate. La început vine cu proiecte strategice de miliarde de euro. Proiectele sunt pentru toți. Apoi vine cu scenarii ciudate. O uniune cu mai multe viteze. Germania, Franța, Italia și Spania recunosc faptul că Junker este portavocea lor.

Estul este speriat, supărat și chiar amenințător. Facem grupul de la Vișegrad mai mare. Ne vom baza pe americani. Rusia nu este chiar atât de periculoasă.

Naționalismul își face drum cu greu, dar își face. Olanda și Franța sunt campioane. Parcă în locul doamnei le Pen ar vorbi Dughin.

Europenii sunt din nou meschini. La pace și dezvoltare suntem împreună. La nevoie ne separăm pentru ca să putem găsi pe cineva de sacrificat.

Esticii au fost aproape permanent în postura de victime sau monede de schimb. Polonia, România, Cehia, Slovacia o știu foarte bine. Vestul a știut întodeauna că războaiele pe teritoriul lor sunt păguboase. Astăzi fac războaie de proximitate. Nu sunt războaie de distrugere, sunt războaie hibride. Au toate dimensiunile, sunt politice, informaționale, economice, și sociale.

Toți vrem în Uniunea Europeană, dar nu pe toți ne vor marii actori. Am început să îi încurcăm cu geografia noastră. Suntem mult prea aproape de Rusia. Nouă Rusia nu ne place pentru că am suferit din cauza ei. Vesticii nu gândesc precum noi, au suferit mai puțin și au făcut-o economic.

Căutăm soluții la ei pentru  probleme care sunt ale  noastre. Ei au soluțiile lor. Chiar și americanilor le plac asemenea soluții. Poate și Rusiei îi convine, dar nu o spune.

Nu este cine să ne ajute, dacă noi nu ne ajutăm. Avem nevoie de UE așa cum este. Trebuie să susținem acest mecanism măcar pentru ideea de pace. Europa a avut 70 de ani de pace pe care îi datorează, măcar în parte, Uniunii Europene.

„Răbdare” ar trebui să fie cuvântul de ordine. „Unitate” ar trebui să fie conceptul cel mai vehiculat. „Negociere” ar trebui să fie termenul cu care toți liderii se  înarmează.

Dacă cedăm ne vom găsi în perioada premergătoare celui de al doilea război mondial.

Germania vrea mai mult. Rusia negociază cu Germania.

Rusia urmărește unde este slăbiciunea europeană. Divide et impera.

Marea Britanie așteaptă.

Statele Unite nu mai vor să se implice în Europa.

Tările estice construiesc și desfac înțelegeri regionale.

Ucraina, Georgia  și Moldova par să nu mai conteze.

Pactul Mediteranean nu mai reprezintă o preocupare.

Uniunea Europeană nu doar că nu știe dacă își mai deschide porțile, dar chiar are tendința de crea mai multe curți interioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Russian Security Cannot be Anti-Russian

  • 0
  • 1869 Views
  • 15 March 2022

To reflect on the period where the world now finds itself, we propose the term “cold hot war”, as this period has significant differences from the classical notion of the “Cold war”. Within the framework of the old Cold War, military confrontation between the two superpowers was always indirect. “Proxy” conflicts only emerged between their respective allies, when there was an intersection of interests in various regions of the world, but these never happened direc

citește mai mult

Russian Leadership Changes: How it was, is and how it might be

  • 0
  • 2060 Views
  • 3 January 2022

Now that 2022 is finally here, it means Russia’s next presidential election is just two years away. The way has been paved for Vladimir Putin to run again if he chooses. The will he/won’t he? question is a favourite of pundits as is speculation of a potential or likely successor. Russia’s next leader will be immensely consequential, as will the time when he or she takes over.

It’s certainly possible that by the end of t

citește mai mult

Researchers from Six Countries Discussed the Challenges for International Psychological Security in the Context of the Use of Artificial Intelligence

  • 0
  • 24046 Views
  • 23 November 2020

On 12 November 2020, a panel discussion "Artificial Intelligence and International Psychological Security: Theoretical and Practical Implications" was held at St. Petersburg State University as part of the international conference "Strategic Communications in Business and Politics" (STRATCOM-2020).

The discussion was moderated by Konstantin Pantserev – DSc in Political Sciences, Professor of the St. Petersburg State University,

citește mai mult

Conferință despre Transnistria, 4 – 5 Martie 2022

  • 0
  • 1913 Views
  • 8 March 2022

Împlinirea a 30 de ani de la unul dintre cele mai dificile momente ale istoriei estului Europei a constituit temeiul unei conferințe științifice de prestigiu organizate în colaborare de către instituții de învățâmânt și cercetare din Chișinău, Târgoviște și București.

Conferința cu titlul „Războiul de pe Nistru din 1992: 30 de ani după...” a fost organizată de către Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM),

citește mai mult

Forcing the Correct Choice: Deterring Right-Wing Radicals and Preventing Threats to Nuclear Facilities in Ukraine

  • 0
  • 1659 Views
  • 7 March 2022

According to official statements by the Russian Federation, its army’s special military operation in Ukraine aims to both “demilitarize” and “denazify” the country. This operation is being carried out in a large state with a developed nuclear power industry, fairly powerful army (the largest in Europe outside of Russia and Turkey) and high firepower (22nd place in the world according to 2022 Military Strength Ranking (Global Firepower, 2022)). One of the primary o

citește mai mult

Azebaijan, cheia geostrategică a Asiei Centrale

  • 0
  • 21711 Views
  • 13 February 2018

După destrămarea URSS, Azerbaijanul a fost statul ex-sovietic care alături de    republicile Baltice a avut o dezvoltare constantă și durabilă. Desigur, aici pot fi adresate unele critici regimului de la Baku cu privire la democrație, care în opinia multor analiști este doar mimată la Baku. Însă faptul adevărat este că acest stat a reușit să își gestioneze eficient resursele de care dispune pentru a deveni o societate prosperă. I se atribuie Azerbaijanului etichet

citește mai mult

Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges for BRICS Psychological Security on International Forum “Russia and Ibero-America in a Turbulent World: History and Prospects”

  • 0
  • 676 Views
  • 17 October 2023

On October 5, within the framework of the VI International Forum “Russia and Ibero-America in a Turbulent World: History and Modernity” at St. Petersburg State University, two sessions of the panel “Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges for BRICS Psychological Security” were held under the chairmanship of Professor Evgeny N. Pashentsev.

citește mai mult

Presentation of “The Palgrave Handbook of Malicious Use of AI and Psychological Security” at international forum in St. Petersburg

  • 0
  • 710 Views
  • 17 October 2023

On October 4, 2023, as part of the international forum "Russia and Iberoamerica in a Turbulent World: History and Modernity", held at the School of International Relations of St. Petersburg State University, the presentation of the collective monograph "The Palgrave Handbook of Malicious Use of AI and Psychological Security" took place. The presentation was attended by the editor and co-author of the publication – DSc., professor Evgeny Pashentsev, leading researc

citește mai mult

Strategic Communication of Russia and China in BRICS under the Global Crisis: Challenges and Prospects

  • 0
  • 864 Views
  • 12 July 2023

Prof. Evgeny Pashentsev, a leading researcher at the Diplomatic Academy of the Ministry of Foreign Affairs of Russia presented June 29 2023 a paper at the international symposium on “Global Security Governance: Current Challenges and China’s Solutions” in Beijing.

Below we publish a summary of his paper there.

citește mai mult