Proiectul geopolitic al celei de-a ,,Treia Rome’’ și implicațiile sale teologico – politice (II)

 • Rusia
 • 0
 • 439 Views
 • 4 March 2017

Misiunea Rusiei astăzi, între mesianism și prudență    (2)

Odată cu victoria neașteptată a lui Donald Trump în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie 2016, relațiile între blocul eurasiatic și cel euro-atlantic au luat o întorsătură interesantă. Perspectivele sunt numeroase, însă putem prevedea anumite tendințe generale ce vor marca relațiile dintre cele două blocuri în viitorul apropiat: o mai mică implicare (dacă este să ne lăsăm ghidați de campania candidatului republican) internațională a SUA, în special în Orientul Mijlociu și în Europa de Est, generată de o versiune modernă și regândită a Doctrinei Monroe, ce a marcat politica externă a SUA pentru o perioadă îndelungată, renunțarea la interpretarea liberal-moralistă a geopoliticii și a tendințelor societale (în special ca armă anti-BRICS), totul în ideea unei reconstrucții interne a SUA, ce se confruntă cu probleme economice și sociale importante în prezent.

Însă victoria lui Trump nu este nicidecum o întâmplare sau un eveniment izolat, ci parte integrală a unei tendințe internaționale ce se consolidează din ce în ce mai puternic: aceea a unei noi ,,revoluții conservatoare’’ suveraniste, populare, naționale, animate de o minoritate militantă ce poartă numele generic de ,,dreapta alternativă’’, ce are ca și consecință directă reimplicarea entuziastă a maselor în politică și pedepsirea elitelor liberale  transatlantice. Care este rolul Rusiei în acest nou și convenabil context politic, pe care este acuzată că îl instrumentalizeaza? După părerea mea, Rusia ar trebui să-și continue angajamentele în Orientul Mijlociu (forțând victoria regimului Assad împotriva coaliției teroriste), concentrându-se în același timp pe eliminarea imediată a coloanei a 5-a și a 6-a interne, lucru pe care Kremlinul a început deja să-l facă (arestarea fostului ministru al economiei Uliukaiev este un exemplu). În ultimii ani, poziția internațională a  Rusiei a suferit în urma lipsei de maximizare a potențialului economic enorm pe care îl posedă Federația Rusă, potențial autarhic ce a ieșit la suprafață în urma sancțiunilor anti-rusești și a embargoului impus de blocul euro-atlantic. Acest fapt se datorează, din nefericire, corupției generalizate și sabotajului dirijat de către anumite elemente ale sferelor puterii din Federația Rusă.

 

                   Despre viitorul proiectului eurasiatic în cadrul noii ordini internaționale

Înaintea schimbării paradigmei geopolitice anterioare și ascensiunii neo-naționalismului, lucrurile păreau deja clare, alianțele fiind deja trasate în linii mari. Blocul BRICS își continua, puțin câte puțin, consolidarea, în timp ce blocul euro-atlantic era deja afectat de disensiuni interne semnificative, în special în cazul abordării chestiunii sancțiunilor anti-rusești și a crizei ucrainiene, disensiuni ce s-au amplificat dramatic în urma victoriei candidatului republican la prezidențialele din SUA, dar și a posibilității unei victorii a Frontului Național din Franța la prezidențialele de anul acesta, lucru ce n-ar face decât să consolideze tendința de separare a intereselor Europei continentale față de cele ale SUA.

În altă ordine de idei, universitarul și eseisul rus Aleksandr Dugin, fondatorul Mișcării Eurasiatice Internaționale, și-a manifestat deja adeziunea la curentul noii drepte ce se conturează în lumea euro-atlantică, primind cu mare bucurie vestea victoriei lui Trump, fapt pe care îl putem observă cu ușurință din articolele recente ale acestuia de pe portalul Katehon, unde acesta își argumentează teza potrivit căreia victoria republicanului ar însemna o adevărată schimbare radicală în felul în care eurasianiștii trebuie să se raporteze la SUA, respingând formal anti-americanismul, în favoarea unei cooperări cu SUA, în vederea înfrângerii polului de putere atlantisto-liberal din interior. Însă, este aceasta viziunea dominantă în cadrul mișcării eurasiatice? Greu de crezut, având în vedere că fundamentele SUA sunt ele însele anti-tradiționale, reprezentând în esență un melanj bizar de idealuri masonice și protestante ce are ca rezultat o națiune fragmentată, fără o identitate reală. De aceea, viziunea eurasiatică asupra acestui subiect rămâne una a prudenței și a răbdării, așteptând a vedea dacă întradevăr administrația Trump va declara război ,,statului adanc’’ american, ori se va supune acestuia la fel ca și celelalte conduceri americane recente.

O altă chestiune foarte importantă este felul în care Rusia va gestiona perioada de destindere a relațiilor ruso-occidentale. Pe deoparte, există posibilitatea voită de către elementele ,,vizionare’’ din Kremlin, aceea de a profita de noua conjunctură pentru a înteți eforturile de ajutorare ale Estului ortodox, ce se află în continuare într-o situație politică deplorabilă, fiind complet submisiv față de Occident. Cealaltă poziție este cea ,,conservatoare’’, marcată de respingerea eurasianismului și dorința de a se concentra mai degrabă pe consolidarea internă a Federației Ruse. Vom vedea cu claritate care este poziția aleasă în lunile următoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
18 × 23 =


Identitatea europeană, asiatică sau eurasiatică a Rusiei. Discursuri intelectuale, teorii speculative și luări de poziție ideologice

 • 0
 • 155 Views
 • 6 November 2017

Problema filiației culturale multiple a identității rusești a reprezentat de-a lungul ultimelor trei secole și ceva o constantă a preocupărilor elitelor din Rusia, cunoscând un reviriment alimentat ideologic și politic în deceniile de după destrămarea Uniunii Sovietice și rămânând extrem de actuală în cea mai strictă contemporaneitate. În discursul acestor elite problema identității rusești lua inevitabil în considerare raportarea Rusiei la genomul cultural și ins

citește mai mult

The Revolution at 100, Stalin’s Terror at 80, Russia at 27

 • 0
 • 150 Views
 • 4 November 2017

 The Russian Government hoped nobody would notice, and sure enough, most of you did not. The 80th anniversary of the order that began the ‘Great Terror’ was ignored for lavish celebrations of Naval Day. In addition, the unveiling of the ‘Wall of Sorrows’ was ignored due to the release of Matilda.

As President Vladimir Putin stood at a podium in St. Petersburg earlier this year speaking of the high morals and professi

citește mai mult

Matilda: what was all the fuss about?

 • 0
 • 248 Views
 • 30 October 2017

So there I was, opening night of the most controversial film of the year. I paid my 370 rubles for a ticket to see the much anticipated Matilda: secret of the Romanov house. As I walked in, I noticed two police officers; not the norm for any Russian cinema, and they were also there when I left. It turns out nobody wanted a scene caused so it was just a precaution.

As the theatre filled up, I noticed something about the

citește mai mult

Azerbaidjanul, petrolul și românii

 • 0
 • 751 Views
 • 7 October 2016

Întotdeauna, statele sunt nevoite să își apere poziția pe marea tablă a geopoliticii, uitându-se cu grijă la vecini, dar și la puterile regionale. Această regulă presupune nu doar poziția ofensivă, ci și valorificare atuurilor, astfel încât să devină piese care contează pe „câmpul de analiză”, iar nu elemente neglijabile, care sunt măturate dintr-o dată de cei ce au suficientă putere să mânuiască piesele.

Caucazul, ca regiune geopolitică, nu face nici ea excepție

citește mai mult

1025 de ani de ortodoxie la Nipru și Volga

 • 0
 • 847 Views
 • 7 October 2016

De curând s-a sărbătorit un eveniment istoric, care a avut anumite consecințe pe scena politicii regionale: 1025 de la momentul în care prințul Vladimir al Kievului a dat ordin ca întreaga populație a statului pe care îl conducea să se boteze în rit ortodox.

Operațiunea a reușit cumva, deși o lungă perioadă au coexistat și credințele păgâne în anumiți zei ai pădurii, ceea ce nu este surprinzător, deoarece nu se poate realiza în

citește mai mult

Ucraina și Rusia, despărțire veșnică?

 • 0
 • 916 Views
 • 7 October 2016

De câteva zile, s-au încheiat întrecerile sportive de la Soci, care au prilejuit o confruntare largă sub aspect imagologic între „unii” și „alții”, cu fotografii, filmulețe, glume și știri mai mult sau mai puțin inventate, dar care au atras atenția unui fapt: 2014 nu este un an calm și în mod cert va crea multe probleme.

Motivele reale sunt legate, în principal, de istoria ultimelor două secole, dar și de realitățile anului 201

citește mai mult

Coreea: calcule și efecte

 • 1
 • 210 Views
 • 17 September 2017

Pe 9 martie 2017 scriam despre criza din peninsula Coreea câteva opinii  http://adevarul.ro/international/in-lume/coreea-nord-ecuatia-geopolitica-scurt-issim-1_58c122ad5ab6550cb82913f9/index.html , iar ultimul paragraf era acesta: „Contextul personal al liderului nord-coreean face să fie astăzi mai probabilă o criză acută aici, d

citește mai mult

The Left’s Elusive Message: Old hats are still old, the Anglo-American case (part II)

 • 0
 • 166 Views
 • 12 September 2017

The phrase ‘old hat’, as one would expect, means something that is tediously familiar or outdated. Yet, walking through Shoreditch or Brooklyn, old hats seem stylish. What the owners of such hats probably aren’t willing to admit is that they paid around five times what the original owner did. This could be a metaphor for the political climate in the US and UK today.

Last week I wrote about who the left in British and American p

citește mai mult

The Left’s Elusive Voters: The Anglo – American Case

 • 0
 • 156 Views
 • 3 September 2017

Anyone paying attention to the US Senate race in 2018 will know the Democrats have a huge problem on their hands; most seats up for reelection are not just held by Democrat incumbents, they are in states that Donald Trump carried by large margins.

Across the pond this summer, those paying attention (who are not die hard Jeremy Corbyn fans) can also point to why Labour lost; they didn’t talk to the middle classes or what I senti

citește mai mult