Sankt Petersburg, imigranții și pericolul terorist din propria „debara”

  • Rusia
  • 0
  • 14510 Views
  • 6 April 2017

Nici nu-și terminaseră intervenția echipele de salvatori în situații de urgență iar FSB-ul încă nu se dezmeticise complet pentru a da raportul cerut de președintele Putin, când atacul terorist de la Sankt Petersburg se afla deja în headline-ul principalelor agenții de știri din lume. Au urmat, previzibil, numeroase speculații – iar mass media autohtonă nu a făcut excepție – din partea unor experți mai mult sau mai puțin avizați, care și-au expus opiniile folosind drept bază a raționamentelor uzuala întrebare:

„Cui folosește ?” 

În funcție de convingeri sau agenda de impus publicului larg, pe lista scurtă a ”beneficiarilor” tragediei de la Sankt Petersburg s-au impus fără drept de apel: Vladimir Putin & sistemul său represiv, opoziția cu vederi liberale, facțiunile teroriste de origine caucaziană arondate Statului Islamic. Nu voi irosi timp inutil pentru a explica în detaliu de ce acest tip de raționament nu funcționează în acest caz, locul întrebării menționate fiind abia la final.

Rusia – cel de-al doilea ”rai” al imigranților la nivel mondial

Potrivit raportului pentru perioada 2000 – 2015, întocmit de Organizația Națiunilor Unite, Rusia se situează pe locul doi la nivel mondial – după Statele Unite ale Americii, și urmată pe locul trei de Germania – ca destinație principală a imigranților, cu precădere din statele componente ale fostei Uniuni Sovietice, respectiv Asia Centrală, și în număr mai mic (dar deloc de neglijat) din Orientul Mijlociu, dar și din China sau Vietnam (în Orientul Îndepărtat).

Un aspect asupra căruia Occidentul – în efervescența sa propagandistică menită să discrediteze Rusia – fie nu l-a observat, fie l-a trecut cu bună știință sub tăcere, preferând să scoată în evidență doar procentele emigrației rusești spre Occident. Pe de altă parte, și Rusia la rândul său a preferat în ultimii 20 de ani să discute foarte puțin despre acest aspect deoarece i-a convenit acest aflux de mână de lucru ieftină și care suplinește în mare parte lipsa de resurse umane pentru munca de jos.

Conform statisticilor oficiale și datelor Serviciului Federal de Migrare, pe teritoriul Federației Ruse s-ar găsi un număr de aproximativ 4 milioane de imigranți cu documente legale. O cifră aparent justificată dacă privim datele raportate de Serviciul Federal privind Migrația pentru anul 2016, comparativ cu 2015. Mai mult, 4 milioane de imigranți pentru o țară ca Rusia nu ar trebui să constituie o problemă. Prin comparație, Germania susține că are în acest moment peste 8 milioane de imigranți în total.

 

Neintegrarea socială – dușmanul din „debaraua” societății

Numai că în realitate lucrurile stau cumva altfel, de vreme ce ONU menționa încă din raportul pe 2013 că pe teritoriul Federației Ruse s-ar afla peste 11 milioane de imigranți, cea mai mare parte ilegali, angajați pentru ”munca la negru”. Un fel de ”debara” a societății, de oameni ”buni la toate”, cu familii de imigranți – unele aflate deja la a doua generație – rămase moștenire din perioada sovietică sau venite ulterior în speranța unui trai mai bun decât în regiunile extrem de sărace din locurile natale. O parte dintre cei care nu au reușit să-și găsească un rost bine definit s-au întors în țările de baștină. Alții, au rămas. Și fără perspective certe de integrare sunt candidații favoriți la radicalizare. Islamismul e o sursă, dar nu e singura.

Cum însă în perioada post-sovietică economia Rusiei a fost când pe val, când sub val, corupția a făcut și face ravagii, rușii nu-i văd deloc cu ochi buni pe imigranți, politicile sociale sunt de multe ori ineficiente iar prioritar statul rus s-a orientat doar spre menținerea sub control a nemulțumirilor propriilor cetățeni, multe dintre speranțele celor veniți au fost strivite fără drept de șansă, frustrările s-au adunat, ba chiar au fost transmise generației următoare. Astfel că Rusia pare să se confrunte azi cu un nou tip de amenințare teroristă, similară altor state din Europa, respectiv Franța și Germania, cărora până de curând Kremlinul era preocupat să le dea lecții și să le atenționeze privind gestionarea greșită a crizei imigranților.

Cam despre asta pare să fie vorba atunci când trecem în revistă profilul atentatorului de la metroul din ”capitala nordică” a Rusiei. Akbarjon Djalilov, 22 de ani, născut în regiunea Oș din Kârgâzstan. Familia Djalilov a venit în 2011 pentru a munci în Rusia, însă în 2014 părinții au revenit în Kârgâzstan(deși obținuseră cetățenie rusă), iar fiul lor Akbar (versiune a prenumelui Akbarjon) a rămas la Sankt Petersburg. În urmă cu o lună, Akbar a fost să-și viziteze părinții, de unde a revenit în Rusia pe 3 martie 2017. Regiunea Oș din Kârgâzstan este, potrivit Serviciului de Securitate din această țară ex-sovietică o fertilă pepinieră pentru teroriștii Statului Islamic (de unde și presupunerea Comitetului de Anchetă că atentatorul ar fi fost afiliat acestuia).

În mod cert, în acest moment autoritățile din Rusia cam știu cum stau lucrurile, pe masa președintelui Putin ajungând azi, cu ocazia reuniunii șefilor serviciilor de informații și de securitate din CIS, și un raport al Comitetului pentru Securitate Națională din Kârgâzstan (GKMB). Reuniune programată anterior atacului terorist din St. Petersburg, cu ocazia căreia ar fi trebuit să se aniverseze 25 de ani de la semnarea Acordului de cooperare între instituțiile menționate. O aniversare tensionată, în ciuda declarației cordiale a liderului de la Kremlin.

Imigrația vs politici sociale – cod extremă urgență

Mai mult, experții Organizației Națiunilor Unite susțin că nici măcar autoritățile din Rusia nu dețin date exacte asupra fenomenului imigrației ilegale, deoarece mai puțin de jumătate dintre imigranții se îndreaptă spre marile centre urbane precum Moscova sau Sankt Petersburg, fenomenul fiind răspândit pe întreg teritoriul Federației Ruse. Adică și în acele regiuni mai îndepărtate unde rușii nu mai știu cu exactitate nici câți mai sunt de-ai lor. În replică, Serviciul Federal pentru Migrație invocă regimul liberei circulații între statele fostei URSS și FR, precum și faptul că mulți imigranți vin doar pentru perioade scurte de timp (munci sezoniere) și nu constituie un motiv de îngrijorare deoarece nu se stabilesc pe teritoriul FR. Inclusiv trimiterea rapidă a autorităților ruse spre Statul Islamic îmi pare o încercare de îngropare a problemei reale. Apropo, atentatul nu a fost revendicat nici până la momentul scrierii acestor rânduri. Ori probabilitatea ca Statul Islamic să fi ratat o astfel de ocazie de PR, după ce anul trecut au amenințat că vor scălda Rusia în sânge, tinde dramatic spre zero.

După ce șocul emoțional va fi trecut, autoritățile din Rusia vor trebui să treacă rapid la o analiză serioasă a propriilor politici privind imigranții, modul în care se acordă cetățenia, nivelul de integrare a acestora în cadrul societății ruse. Pentru că indiferent dacă ancheta va arăta că atentatorul a fost sau nu afiliat Statului Islamic, extremismul său nu își avea rădăcinile în mult hulitul Caucaz cecen, ci în imposibilitatea de integrare în societatea rusă. Iar ca acesta mai sunt multe alte mii care pot lua calea extremismului terorist și tragediile se pot multiplica în ciuda măsurilor restrictive de securitate.

PS: Nu. Lui Putin nu-i folosește la nimic această tragedie. Nici măcar în plan extern, unde solidaritatea se rezumă la declarații formale și atât. Iar în plan intern nici atât. Dimpotrivă. Dar asta e o altă discuție.

Articolul a fost publicat prima dată aici : http://powerpolitics.ro/st-petersburg-imigrantii-si-pericolul-terorist-din-propria-debara/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Russian Security Cannot be Anti-Russian

  • 0
  • 1777 Views
  • 15 March 2022

To reflect on the period where the world now finds itself, we propose the term “cold hot war”, as this period has significant differences from the classical notion of the “Cold war”. Within the framework of the old Cold War, military confrontation between the two superpowers was always indirect. “Proxy” conflicts only emerged between their respective allies, when there was an intersection of interests in various regions of the world, but these never happened direc

citește mai mult

Russian Leadership Changes: How it was, is and how it might be

  • 0
  • 1972 Views
  • 3 January 2022

Now that 2022 is finally here, it means Russia’s next presidential election is just two years away. The way has been paved for Vladimir Putin to run again if he chooses. The will he/won’t he? question is a favourite of pundits as is speculation of a potential or likely successor. Russia’s next leader will be immensely consequential, as will the time when he or she takes over.

It’s certainly possible that by the end of t

citește mai mult

Researchers from Six Countries Discussed the Challenges for International Psychological Security in the Context of the Use of Artificial Intelligence

  • 0
  • 23984 Views
  • 23 November 2020

On 12 November 2020, a panel discussion "Artificial Intelligence and International Psychological Security: Theoretical and Practical Implications" was held at St. Petersburg State University as part of the international conference "Strategic Communications in Business and Politics" (STRATCOM-2020).

The discussion was moderated by Konstantin Pantserev – DSc in Political Sciences, Professor of the St. Petersburg State University,

citește mai mult

Conferință despre Transnistria, 4 – 5 Martie 2022

  • 0
  • 1820 Views
  • 8 March 2022

Împlinirea a 30 de ani de la unul dintre cele mai dificile momente ale istoriei estului Europei a constituit temeiul unei conferințe științifice de prestigiu organizate în colaborare de către instituții de învățâmânt și cercetare din Chișinău, Târgoviște și București.

Conferința cu titlul „Războiul de pe Nistru din 1992: 30 de ani după...” a fost organizată de către Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM),

citește mai mult

Forcing the Correct Choice: Deterring Right-Wing Radicals and Preventing Threats to Nuclear Facilities in Ukraine

  • 0
  • 1566 Views
  • 7 March 2022

According to official statements by the Russian Federation, its army’s special military operation in Ukraine aims to both “demilitarize” and “denazify” the country. This operation is being carried out in a large state with a developed nuclear power industry, fairly powerful army (the largest in Europe outside of Russia and Turkey) and high firepower (22nd place in the world according to 2022 Military Strength Ranking (Global Firepower, 2022)). One of the primary o

citește mai mult

Azebaijan, cheia geostrategică a Asiei Centrale

  • 0
  • 21592 Views
  • 13 February 2018

După destrămarea URSS, Azerbaijanul a fost statul ex-sovietic care alături de    republicile Baltice a avut o dezvoltare constantă și durabilă. Desigur, aici pot fi adresate unele critici regimului de la Baku cu privire la democrație, care în opinia multor analiști este doar mimată la Baku. Însă faptul adevărat este că acest stat a reușit să își gestioneze eficient resursele de care dispune pentru a deveni o societate prosperă. I se atribuie Azerbaijanului etichet

citește mai mult

Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges for BRICS Psychological Security on International Forum “Russia and Ibero-America in a Turbulent World: History and Prospects”

  • 0
  • 573 Views
  • 17 October 2023

On October 5, within the framework of the VI International Forum “Russia and Ibero-America in a Turbulent World: History and Modernity” at St. Petersburg State University, two sessions of the panel “Malicious Use of Artificial Intelligence and Challenges for BRICS Psychological Security” were held under the chairmanship of Professor Evgeny N. Pashentsev.

citește mai mult

Presentation of “The Palgrave Handbook of Malicious Use of AI and Psychological Security” at international forum in St. Petersburg

  • 0
  • 600 Views
  • 17 October 2023

On October 4, 2023, as part of the international forum "Russia and Iberoamerica in a Turbulent World: History and Modernity", held at the School of International Relations of St. Petersburg State University, the presentation of the collective monograph "The Palgrave Handbook of Malicious Use of AI and Psychological Security" took place. The presentation was attended by the editor and co-author of the publication – DSc., professor Evgeny Pashentsev, leading researc

citește mai mult

Strategic Communication of Russia and China in BRICS under the Global Crisis: Challenges and Prospects

  • 0
  • 775 Views
  • 12 July 2023

Prof. Evgeny Pashentsev, a leading researcher at the Diplomatic Academy of the Ministry of Foreign Affairs of Russia presented June 29 2023 a paper at the international symposium on “Global Security Governance: Current Challenges and China’s Solutions” in Beijing.

Below we publish a summary of his paper there.

citește mai mult