Împlinirea a 30 de ani de la unul dintre cele mai dificile momente ale istoriei estului Europei a constituit temeiul unei conferințe științifice de prestigiu organizate în colaborare de către instituții de învățâmânt și cercetare din Chișinău, Târgoviște și București.
Conferința cu titlul „Războiul de pe Nistru din 1992: 30 de ani după…” a fost organizată de către Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM), Centrul pentru Studii de Securitate Managementul Crizelor (CSSMC), Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice (ARSBN), în parteneriat cu Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, România și Fundația Culturală Memoria, România.
Participarea la acest eveniment a fost internațională, cercetători din România, Republica Moldova, Canada, Georgia, Irlanda, Federația Rusă, Ucraina, Ungaria prezentând în comunicările lor aspecte foarte interesante ale largii problematici a războiului de pe Nistru. Acestora li s-a alăturat și un jurnalist de la Radioul Național din Columbia, cunoscător al limbii române.
Lucrările conferinței s-au desfășurat pe durata a două zile, fiind transmise și pe pagina de Facebook a uneia dintre instituțiile organizatoare (https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=534446351278638 ; https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=328684265889489 ; https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=4666786070099764).
Conferința a fost salutată atât de către rectorul Universității de Stat din Moldova, dl. Igor Șarov, de către Oleg Serebrian, ministru pentru Reintegrare în guvernul de la Chișinău, precum și de principalii organizatori și promotori ai evenimentului – dl. Sergiu Musteață, dl. Silviu Miloiu, dl. Alexandru Solcan.
Calitatea ridicată a lucrărilor merită subliniată o dată în plus, iar dintre acestea se pot menționa prezentările dlui. Victor Catan, despre reglementarea conflictului de pe Nistru; ale dlui Marius Diaconescu, despre relațiile de sprijin dintre guvernele de la București și Chișinău din acei ani; despre factorii geopolitici și geostrategici care au influențat situația de la Nistru – dl. Aurelian Lavric, dl. Vahtank Maisaia, dl. Mihai Melintei, dl. Marius Văcărelu; despre reflectarea în programele politice ale diferitelor partide a situației generale de la Nistru – dl. Alexandru Solcan, dna. Ludmila Coadă; despre aspectele care țin de politica lingvistică în regiunea Nistrului, dar și a Abhaziei și Ossetiei – dna Natalia Putină; despre aspectele electorale care subsecvente situației din zona transnistreană – dna. Arina Kraijdan; despre reflectarea războiului de la Nistru și a situației generale a zonei transnistrene – dl. Silviu Miloiu, dl. George Damian-Mocanu, dl. Adrian Nae, dl. Alexandru Mitru; despre activitățile elitelor locale – dl. Keith Harrington; despre faptul că războiul de la Nistru a fost primul război hibrid din Europa – dl. Veress Csongor Balasz; despre situația comparată a Transnistriei și a Caucazului de Sud – dl. Radu Moldovan etc.
Comunicările au suscitat un viu interes, iar dezbaterile prilejuite după susținerile acestora au adus un plus de valoare celor două zile dedicate unei situații care a produs multă suferință și insatisfacții.
Evenimentul științific va fi urmat în cursul anului 2022 de apariția unui volum care va reuni textele comunicărilor prezentate, și pe care îl vom semnala la momentul apariției.